Bankrekening Openen In Turkije

Een Turkse bankrekening openen is iets om zo snel mogelijk na aankomst in Turkije te regelen. Een Turkse bankrekening is namelijk een van de vereisten voor de aanvraag van de Ikamet.

Welke Bank Moet Ik Kiezen?

Er zijn zo veel verschillende banken in Turkije dat het in het begin wellicht lastig is om te kiezen. Mijn advies: kies een bank die dicht bij je huis zit, en waar ze een Engelstalige service hebben. Als je gaat werken in Turkije dan kiest je werkgever de bankrekening. Het kan dus zo zijn dat je later bij verschillende banken een rekening hebt lopen. Ik had eerst een rekening bij ING, en ben later voor mijn werk overgestapt naar Garanti. Ik vind Garanti erg fijn omdat zowel de website als de app ook in het Engels beschikbaar is. En er zit in bijna elke stad wel een bank.

Welke Documenten Heb Ik Nodig Om Een Turkse Bankrekening Te Openen?

Om als buitenlander een Turkse bankrekening te openen moet je een belastingnummer hebben en een adres in het land van herkomst aantonen. Een belastingnummer regel je bij de plaatselijke belastingkantoor (Turks: Vergi Idaresi). Het verschilt een beetje wat ze daar nodig hebben, in mijn geval was het alleen een kopie van mijn paspoort. Gebruik het volgende zinnetje: Yabancıyım ve bir vergi numerası almak istiyorum. De kans is namelijk klein dat er op het belastingkantoor Engelstalig personeel aanwezig is.

Het belastingnummer is pas na 24 uur in het nationale systeem verwerkt, dus ga pas de volgende dag naar de bank. Als je eenmaal genoeg geld op je rekening hebt staan vraag je om een uitdraai. Ik heb er steeds bij vermeld dat het t.b.v een ikamet aanvraag was, dan krijg je alles met stempels en handtekeningen.

Ik Heb Een Nederlands Inkomen / Pensioen

Als je inkomen hebt vanuit pensioen in Nederland is de procedure anders. Dit moet je aantonen met een Turkstalige verklaring van inkomen (te downloaden via DigiD).

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren