Diplomawaardering In Turkije – Diploma Denklik

Toen ik in 2015 naar Turkije emigreerde was een van mijn belangrijkste voornemens het zo snel mogelijk regelen van mijn diplomawaardering. Dit bleek ook direct het meest lastige en langslepende proces te zijn van alle dingen die geregeld moesten worden.  Wat had ik toen graag een Nederlandstalige website gehad met informatie en ervaringen! Dit is de voornaamste reden geweest voor het oprichten van Dokter in Turkije. Ik hoop dat ik hier een platform kan creëren voor mensen die erover nadenken om naar Turkije te emigreren. Want ook al is het een lastig proces, als je weet waar je moet zijn en wat er geregeld moet worden, dan is het vervolgens het lange wachten meer dan waard! Gelukkig kreeg ik hulp van mijn Belgische vriendin die ook dokter is, en die hetzelfde proces een jaar ervoor had doorlopen. En nu werk ik al ruim anderhalf jaar als arts in Bodrum. Ik neem je in dit artikel stap voor stap mee door de procedure van diplomawaardering in Turkije: de diploma denklik.

Diplomawaardering begint in Nederland

Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel Regelen voor Vertrek  begint het proces van diplomawaardering al in Nederland. Je kunt diploma beschrijvingen aanvragen bij het Nuffic. Bij DUO kun je met het orginele diploma en een uitreksel van je diploma gegevens je diploma laten legaliseren. Als het land waar je naar toe verhuist op de lijst van apostillelanden staat dan kun je bij de rechtbank een apostille halen om de legalisatie compleet te maken. Als het land van bestemming geen apostilleland is, moet je de legalisatie afronden bij het ministerie van Buitenlandse zaken.

Wie regelt in Turkije de diplomawaarding?

Diplomawaarderıngen voor middelbaar onderwijs (lise) worden in Turkije uitgevoerd bij het Il Milli Eğitim Mürdülğü, gevestigd in de hoofdstad van elke grote provincie. In mijn geval was dit Muğla.

Diplomawaarderingen voor hoger onderwijs worden in Turkije uitgevoerd bij het YÖK (Yüksek Öğretim Kurulum), gevestigd in Ankara. Het Nederlandse Bachelor – Master systeem, wordt in Turkije onderverdeeld in Lisans (Bachelor) en Yüksek Lisans (Master).

Welke documenten heb je nodig voor diplomawaardering middelbaar onderwijs (Lise Diploma Denklik) in Turkije?

 • Aanvraagformulier
 • Middelbare school diploma + genotariseerde vertaling
 • Cijferlijst + genotariseerde vertaling
 • Paspoort + kopie
 • Kopie verblijfsvergunning of werkvergunning (indien van toepassing)
 • Aanvragers met de Turkse of dubbele nationaliteit: kopie kimlik

Bovengenoemde documenten moeten worden ingeleverd bij het Il Milli Eğitim Mürdülğü, gevestigd in de hoofdstad van elke grote provincie. De procedure duurt 30 dagen. Daarna kunnen de documenten en het Lise Diploma Denklik persoonlijk worden opgehaald. Je krijgt bericht op het adres wat je hebt ingevuld op het aanvraagformulier of telefonisch.

Welke documenten heb je nodig voor diplomawaardering hoger onderwijs in Turkije?

 • Aanvraagformulier
 • Verklaring van Toestemming (Rıza Beyanı)
 • Lise diploma denklik (zie hierboven)
 • Bachelordiploma + genotariseerde vertaling
 • Masterdiploma + genotariseerde vertaling
 • Diplomasupplementen + genotariseerde vertaling. Hier moet een lijst op staan van de gevolgde lessen en het aantal uren en/of punten wat per les is toegekend.
 • Thesis: op papier en digitaal op USB of CD
 • Kopie paspoort + alle bestempelde pagina’s
 • Kopie verblijfsvergunning (indien van toepassing)
 • Aanvragers met de Turkse nationaliteit of dubbele nationaliteit moeten bewijs aanleveren dat ze ten tijde van de studie in het buitenland verbleven (en dus niet in Turkije).

Waar moet je de bovengenoemde documenten inleveren?

Je moet de documenten in persoon afleveren op het Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı in Bilkent-Ankara.

Wat kost de aanvraag procedure?

De aanvraag zelf kost 150 TL. Dit bedrag moet je storten op de bankrekening van het YÖK.

Dit bedrag is exclusief alle kosten die je maakt bij het voorbereiden van je aanvraag. Ik denk dat ik met alle vertalingen en notaris kosten uiteindelijk ongeveer 3000TL kwijt was.

Hoe lang duurt de procedure voor diplomawaardering in Turkije?

Dit verschilt per land en per studie, en hangt er vanaf of je de aanvraag volledig hebt ingevuld en of de documenten compleet zijn. In mijn geval duurde de procedure van begin tot eind acht maanden.

De denklik procedure bestaat uit vijf fasen:

 1. Aanvraagfase
  1. Vooraanvraag: de aanvrager vult de vooraanvraag in op de website van het YÖK of via E-Devlet en maakt een afspraak.
  2. Controle aanvraag en documenten: wordt gedaan nadat je alle bovengenoemde documenten hebt ingeleverd in Ankara.
  3. De aanvraag wordt opgeslagen in het DBYS (Denklik Bilgi Yönetim Sistemi).
 2. Vooronderzoek: er wordt navraag gedaan bij de Universiteit waar je gestudeerd hebt. Tevens wordt er gecontroleerd of de aanvrager in die periode inderdaad in het buitenland verbleef. Dit wordt denk ik alleen gedaan voor mensen met de Turkse nationaliteit.
 3. Onderzoek: het dossier wordt onderzocht op inhoud. Er wordt navraag gedaan bij de Turkse equivalente faculteit (in mijn geval dus de faculteit Geneeskunde) om het niveau van de genoten studie vast te stellen. Tevens wordt er gecontroleerd op ontbrekende documenten.
 4. Pre-commissie besprekingen en commissie besprekingen: dit is de laatste fase voordat de beslissing wordt genomen.
 5. Beslissing door de Commissie Hoger Onderwijs.

Hoe kan ik navragen in welke fase mijn aanvraag zich bevindt?

De aanvrager wordt per email op de hoogte gehouden van de verschillende fasen. Eventueel kun je telefonisch contact opnemen met YOK: +90850 470 0965.

Welke uitslagen zijn er mogelijk?

 • Kabul: je aanvraag is goedgekeurd. Je krijgt bericht wanneer je je Denklik en je documenten op kunt komen halen in Ankara.
 • Seviye Testpit Sinavi (STS): je moet een aanvullende toets afleggen bij het ÖSYM (Student Selection and Placement Center)
 • Ret: je aanvraag is helaas afgewezen. Je kunt bezwaar aantekenen en de procedure opnieuw afleggen.

In mijn ervaring worden aanvragen uit Nederland en Belgie over het algemeen zonder extra toets af te hoeven leggen goed gekeurd, maar het kan afhankelijk zijn van de Universiteit waar je aan hebt gestudeerd, en je afstudeer gemiddelde.

Krijg ik al mijn documenten terug?

De originele diploma’s en diplomasupplementen worden terug gegeven aan de aanvrager. De overige documenten worden bewaard in het archief van het YÖK.

Tips

 • Laat je documenten vertalen bij een beedigd vertaler, aangesloten bij een notaris in Turkije. Vertalers in Nederland worden door de Turkse notaris niet erkend. Heb je geen mogelijkheid om je vertalingen in Turkije te laten maken, dan kun je op de website van de Turkse ambasade in Nederland zoeken naar een erkende vertaler in Nederland.
 • Op de officiele lijst van benodigde documenten staat dat ook van de thesis een genotariseerde vertaling moet worden aangeleverd. Mijn thesis (in het Engels) was ruim 40 pagina’s lang, wat zou uitlopen op een kostenplaatje van duizenden lira’s. Ik heb ervoor gekozen om de thesis onvertaald in te leveren en heb hier verder nooit meer wat over gehoord.
 • Hoewel Geneeskunde in Nederland bestaat uit drie jaar Bachelor en drie jaar Master, krijg je in Turkije slechts een diplomawaardering op het niveau Lisans. Dit geldt wellicht ook voor andere studies.
 • Maak overal kopien en scans van, en stuur deze aan jezelf per mail. Maak een lijstje welke documenten je bij welke notaris hebt laten vertalen, mocht je er dan later nog eens een uitdraai van nodig hebben dan kun je deze tegen een gereduceerd tarief opvragen.

Tot Slot

Zoals je ziet is het aanvragen van de Denklik een lange en ingewikkelde procedure, maar door dit artikel te lezen heb je al een goed begin gemaakt. Nu is het zaak om zo snel mogelijk je dossier in orde te maken en de aanvraag te starten. Hoe sneller hoe beter, want daarna begint het lange en spannende wachten op de uitslag. Maar als je dan eenmaal dat papiertje in handen hebt, voelt het alsof je opnieuw bent afgestudeerd. Wat een overwinning! Nu kun je op zoek gaan naar werk op jouw niveau. Succes!

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren