E-Devlet

Ook in Turkije staat technologie niet stil. In Nederland maken we gebruik van DigiD. In Turkije bestaat sinds een aantal jaar E-Devlet, een online platvorm waar je allerlei overheidszaken kunt regelen. Van SGK tot je Tapu gegevens, er is een hoop te vinden op deze website. Ik leg je vandaag uit hoe het werkt.

Wat is E-Devlet?

Devlet is het Turkse woord voor ‘Staat’. Oftewel de Turkse overheid. Met een inlogcode die voor iedereen specifiek is kun je bij al je overheidsgegevens. Handig als je bijvoorbeeld een İkamet gaat verlengen of aanvragen. Of als je een huis wilt kopen. Ook kun je, als je in Turkije werkt, bijhouden uit hoeveel dagen je pensioen is opgebouwd (Turks: Hizmet Dökümü). Verder gebruik ik E-Devlet regelmatig om een Verklaring Goed Gedrag (Turks: sabıka kaydı of adlı sicil kaydı) uit te draaien. Deze kun je nodig hebben bij allerlei aanvragen, zoals bijvoorbeeld de aanvraag voor diplomawaardering, of het Turkse rijbewijs.

E-Devlet heeft ook een handige app, te downloaden voor iPhone en Android. De website en de app zijn in het Turks maar er is een minder actieve versie beschikbaar in het Engels (klik op non-citizens).

Hoe kom ik aan een inlogcode?

Op vertoon van je Ikamet pasje (roze) of werkvergunning (blauw) kun je bij elke PTT een eerste wachtwoord ophalen. In 2017 kostte dit 2TL. Daarna kun je online inloggen met behulp van je Yabancı TC nummer (begint met 99), waarna je het wachtwoord kunt veranderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van je telefoonnummer en een sms-code.

Als je eenmaal gebruik maakt van E-Devlet zal het systeem elke drie maanden vragen om je wachtwoord te veranderen. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van een sms-code.

E-Devlet is een handige tool waar ik veel gebruik van maak. Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Maartje

Reageren