Emigreren Voor De Liefde

Zoals je in mijn eerdere post hebt kunnen lezen ben ik voor de liefde naar het buitenland verhuisd. In mijn blogs schrijf ik over de buitenlandse partner voor het leesgemak in de hij-vorm, maar het kan natuurlijk net zo goed een ‘zij’ zijn!

Misschien wel een van de meest ingrijpende beslissingen in mijn leven was toen ik in 2015 besloot om voor de liefde naar Turkije te verhuizen. Gek genoeg was ik heel zeker van mijn zaak, en had ik er ijzersterk vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terecht zou komen. Ik verkeerde in een soort ‘rush’, zo eentje waarin je zonder al te veel moeite grote beslissingen durft te nemen.  Een ding wist ik heel zeker: als ik nu niet ga, dan ga ik daar de rest van mijn leven spijt van hebben.

De beslissing om naar Bodrum toe te gaan heb ik achteraf gezien vrij snel genomen. Heel egoïstisch misschien, maar ik denk dat je dat in dit soort situaties wel moet zijn. Die sprong in het diepe, daar moet je niet al te lang over nadenken. En geloof mij, niemand van je familie en vrienden gaat het geweldig leuk vinden als jij besluit om naar het buitenland te verhuizen.  Natuurlijk heb ik wel overlegd met mijn ouders, mijn vriendinnen, en mijn broers en zusje, maar mijn beslissing om uiteindelijk echt te gaan kwam voor hen waarschijnlijk veel sneller dan verwacht.

Zou ik ook naar Turkije zijn verhuisd als ik hier niet de liefde had gevonden? Ik denk van niet, maar dan was ik wel ergens anders heen gegaan. Misschien niet voorgoed, maar in ieder geval voor een periode. En wie weet wie of wat er daar dan weer op mijn pad zou zijn gekomen. Ik geloof heilig in het lot, in een plan van bovenaf. Dit had altijd zo moeten zijn.

Twijfel jij of je voor de liefde moet emigreren naar het buitenland? Ga dan een keer voor langere tijd naar hem toe. Met een weekje vakantie proef je niet echt hoe het is om in het buitenland te wonen. Ik zou je adviseren om zeker drie maanden te gaan. Daarmee krijg je in ieder geval een beter beeld van het leven samen. Je gaat namelijk niet alleen in een totaal ander land wonen, je gaat ook nog eens samenwonen! Toen het tussen Hasan en mij serieus begon te worden heb ik een stage geregeld in Bodrum van twee maanden. We woonden samen in een piepklein appartementje en gingen beiden elke dag naar ons werk. ‘s Avonds kookten en aten we samen, en in het weekend gingen we vaak op pad. We hadden het huisje-boompje ritme vrij snel te pakken, en dit gaf mij veel zekerheid voor de toekomst.

Laat ook zeker je partner een keer naar Nederland komen voordat je de sprong waagt. Wie weet vindt hij Nederland fantastisch en besluiten jullie hier je leven voort te zetten! Zo niet, dan heeft hij in ieder geval gezien waar je vandaan komt, en met wat voor cultuur je bent opgegroeid. Dit verbreedt zijn referentiekader. Dit is super belangrijk voor je relatie en kan van pas komen in de toekomst. Als je het een keer ergens niet over eens bent (en geloof me, dat gaat heel vaak gebeuren) kan hij zich beter inleven in jouw situatie, en zo kun je nader tot elkaar komen. Je mag je partner er best aan herinneren dat hij gekozen heeft om met een buitenlandse samen te zijn. Hij kan daarom niet van jouw verwachten dat je op alles hetzelfde reageert als zijn moeder/zusje/buurmeisje.

Daarnaast geef je met een emigratie naar het buitenland ook veel zekerheden op. Hoewel ik van mening ben dat ik dit nooit als argument moet gebruiken als we onenigheid hebben. Ik heb namelijk zelf gekozen voor dit leven, en ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk. Desalniettemin vind ik het een fijn idee dat Hasan weet wat ik in Nederland heb achter gelaten.

Bij twijfel zou ik altijd zeggen: doen! Het zou toch vreselijk zijn als je later spijt krijgt omdat je het niet aangedurfd hebt. En mocht het mislopen dan heb je in ieder geval een prachtige ervaring opgedaan. Van wonen in het buitenland leer je jezelf ontzettend goed kennen, en je leert het leven in Nederland en alle zekerheden die daarbij horen enorm waarderen.

Wil je reageren of heb je vragen laat dan gerust een bericht achter.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Maartje

Reageren