Emigreren, Wat Moet Ik Regelen Voor Vertrek?

Als je gaat emigreren of erover nadenkt om tijdelijk naar het buitenland te verhuizen komt er veel op je af. In de meeste gevallen weet je al naar welk land je toe wilt emigreren, maar wat komt er daarnaast allemaal bij kijken?

Hoe Lang Wil Je Naar Het Buitenland?

Gefeliciteerd! Je hebt besloten om naar het buitenland te vertrekken. Velen dromen ervan, en jij gaat het nu echt doen! Misschien ben je op reis de liefde van je leven tegen gekomen en wil je de rest van je leven met hem/haar doorbrengen. Of misschien heb je altijd al “Off Grid” in een hutje in Alaska willen wonen. Hoe dan ook, als je wil emigreren is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe lang je denkt te gaan verblijven in het land van je dromen. Als je namelijk zes maanden stage gaat lopen in Zuid-Afrika dan hoef je hiervoor niet te emigreren. In Nederland is het bij de wet geregeld dat wie langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft, zich moet uitschrijven bij de gemeente. Dit heeft gevolgen voor je verzekering, belastingen, pensioen en eventuele uitkeringen, dus denk hier goed over na.

Ik Ga Korter Dan 8 Maanden Naar Het Buitenland

Als je van plan bent om voor korte tijd naar het buitenland te verhuizen dan hoef je je niet uit te schrijven bij de gemeente. Ook blijven je verzekeringen, pensioen opbouw en belastingplicht gewoon doorlopen. Verblijven in het buitenland (ook tijdelijk verblijf) kan wel gevolgen hebben voor een eventuele uitkering. Informeer hiervoor bij het UWV en de SVB.

Ik Ga Langer Dan 8 Maanden Naar Het Buitenland

Ook in dit geval adviseer ik je om je niet direct uit te schrijven bij de gemeente. Misschien ben je door onvoorziene omstandigheden genoodzaakt om binnen acht maanden weer terug te verhuizen naar Nederland. Onthoud: emigreren is makkelijker dan remigreren! Als je na een aantal maanden zeker weet dat je op je plek bent, en de belangrijkste zaken in je nieuwe land geregeld hebt, kun je je altijd nog uitschrijven. Dit is dan ook verplicht na acht maanden verblijf buiten Nederland. De gemeente kan bij twijfel aan jouw verblijf een adresonderzoek instellen. Na uitschrijving geeft de gemeente jouw adreswijziging door aan de meeste overheidsinstellingen. Je kunt dit online controleren via DigiD. Neem contact op met de Belastingdienst om te informeren naar je belastingplicht. Voorkom dubbele belastingen!

DigiD en Paspoort

Heel belangrijk! Vraag voor vertrek een DigiD aan en controleer de geldigheid van je paspoort. DigiD is gemakkelijk aan te vragen zolang je nog ingeschreven bent bij de gemeente. Je gaat DigiD regelmatig nodig hebben om overheidszaken te regelen vanuit het buitenland. Ook is het handig om een paspoort te hebben wat nog een aantal jaar geldig is. In de meeste landen heb je voor visum aanvragen en werkvergunningen een paspoort nodig wat nog minimaal 6 maanden tot na de verloopdatum van je visum geldig is. Als je dus een visum van een jaar aanvraagt, moet je visum nog een jaar en 6 maanden geldig zijn op het moment van aanvragen! Vraag bij de ambassade van het betreffende land na of je het visum van tevoren in Nederland moet aanvragen, of dat je dit bij aankomst kan regelen. Voor informatie over de Turkse verblijfsvergunning (Ikamet Izni) klik hier.

Diplomaherkenning en Emigreren

Ben je van plan om in het buitenland werk te zoeken in jouw vakgebied dan is het slim om al in Nederland met de diploma herkenning te beginnen. Je kunt diploma beschrijvingen aanvragen bij het Nuffic. Bij DUO kun je met het orginele diploma en een uitreksel van je diploma gegevens je diploma laten legaliseren. Als het land waar je naar toe verhuist op de lijst van apostillelanden staat dan kun je bij de rechtbank een apostille halen om de legalisatie compleet te maken. Als het land van bestemming geen apostilleland is, moet je de legalisatie afronden bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Voor uitgebreide informatie over de procedure rond diplomawaardering in Turkije klik hier.

De Taal Leren Voor Je Gaat Emigreren

Een Gouden Tip: leer voordat je gaat emigreren in elk geval de basis beginselen van de taal. In heel veel landen spreken mensen geen Engels, vooral bij overheidsinstellingen is de voertaal de taal van het land. Je komt makkelijker ergens binnen en je hebt je zaken sneller geregeld als je iets van de taal begrijpt. Vooral voor mensen die van plan zijn om te gaan werken in het land van aankomst is dit erg belangrijk.

Tot Slot

Geef de moed niet op! Er zal veel op je af komen nu je deze dappere beslissing hebt genomen. Soms lijkt het of het papierwerk nooit ophoudt. Maar daar tegenover staat dat je een geweldige tijd tegemoet gaat, waarin je veel zult leren over de wereld en over jezelf. Lees je goed in en bereid je goed voor, dan kom je straks niet voor onverwachte verassingen te staan.

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren