Gezondheidszorg In Turkije

Voor iedereen die op vakantie gaat naar Turkije of die erover denkt om in Turkije te gaan wonen is het interessant om te weten hoe de gezondheidszorg in Turkije ingericht is. Wat als je in Turkije naar een arts zoekt? Waar moet je heen met je probleem? Hoe wordt het vergoed? Hoe kan je je in Turkije verzekeren?

Tijdens mijn studie Geneeskunde heb ik mij voorbereid op een mogelijke emigratie naar Turkije. In 2012 liep ik een coschap Chirurgie in İzmir. In 2014, vlak voor mijn afstuderen, deed ik tijdens een coschap Public Health in het Acibadem Ziekenhuis in Bodrum onderzoek naar de Turkse gezondheidszorg. Ik keek daarbij met name naar het effect wat de organisatie van de Turkse gezondheidszorg op de patienten heeft. Klinkt abstract? Valt mee hoor. Stel jezelf maar eens de vraag: wat doe ik als ik oorpijn heb? Afwachten? Naar de huisarts? Antwoorden die voor een Nederlander heel normaal zijn. Voor een Turkse patient ligt dit geheel anders. Verbaas je niet als een patient met oorpijn of een simpele verkoudheid op de Spoed Eisende Hulp komt!

Publieke en private gezondheidszorg

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat in Turkije een scheiding bestaat tussen publieke ziekenhuizen en privaat ziekenhuizen. En daardoor ook een scheiding tussen publieke en private verzekeringen. Sinds een aantal jaar zijn alle publieksverzekeringen ondergebracht onder één noemer: de SGK. Iedere persoon die werkt is via zijn werkgever verzekerd voor zorg, pensioen, arbeidsongeschiktheid, etc. Met deze verzekering kun je ‘gratis’ terecht in alle publieke ziekenhuizen in het land. Hiervoor hoef je enkel je identiteitsbewijs te laten zien. Een verwijzing door de huisarts is niet nodig, en ook van een eigen risico is geen sprake. Ideaal zou je zeggen!

Dat is het tot op zekere hoogte ook. De kwaliteit van zorg is in principe van redelijk niveau in deze publieke ziekenhuizen. Zeker in Universitaire ziekenhuizen waar veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Echter, de faciliteiten laten vaak te wensen over.

Voor de luxere zorg moet je in de pivate ziekenhuizen zijn. In het Turks herken je deze ziekenhuizen aan het woordje ‘Özel’. Een eigen kamer en badkamer zijn de standaard in deze ziekenhuizen. Sommigen zijn nog mooier dan je hotel! De prijzen liggen er dan ook een stuk hoger. Sommige private ziekenhuizen accepteren SGK, die dan tot op zekere hoogte voor de zorg betaalt. Het restbedrag moet door de patient zelf aangevuld worden. Maar er zijn ook veel ziekenhuizen die niet met SGK samenwerken. In deze ziekenhuizen heb je dan ook een (vaak dure) privaat verzekering nodig. Of genoeg geld op de bank om zelf te kunnen betalen voor je behandeling. Een Nederlandse (reis)verzekering vergoedt in de meeste gevallen de zorg in privaat ziekenhuizen. Hierover verderop meer.

Geen verwijzing nodig

In Turkije bestaat de eerste lijn net als in Nederland uit huisartsen en op GGD gelijkende centra. In Turkije kun je echter zonder verwijzing van de huisarts terecht bij de specialist. Een voordeel, zou je misschien zeggen, maar denk dat niet te snel. Een goede huisarts heeft immers de kunde om eerstelijns problematiek zelf te behandelen, en te weten wanneer een patient moet worden verwezen. Dit scheelt enorm veel kosten, en voorkomt overbodige onderzoeken en overbehandeling. Daarnaast is de band die een huisarts met zijn patienten opbouwt uniek. Vaak volgt een huisarts een patient vele jaren, en weet zo klachten in een vroeg stadium te herkennen en op te vangen. In een land als Turkije, waar je met je oorpijn direct naar een KNO arts kan, worden onnodig veel hoge zorgkosten gemaakt. Ook wordt er eerder vervolgonderzoek aangevraagd en wordt er bijna altijd een medicijn voorgeschreven. Het bij Nederlandse artsen populaire ‘Wait-And-See’ beleid wordt in de Turkse gezondheidszorg niet veel toegepast.

Total-bodyscan

Soms is dit goed, bijvoorbeeld doordat op deze manier borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt bij een gezondheids checkup. Echter, in veel gevallen leidt het tot overdiagnostiek en overbehandeling. Denk bijvoorbeeld aan afwijking in de longen die op een total-bodyscan scan gevonden wordt. Dit leidt tot nog meer testen, een punctie (met alle risico’s van dien), en niet te vergeten: veel angst en onzekerheid voor de patient. Uiteindelijk blijkt het vaak om een goedaardige aandoening te gaan. Iets wat waarschijnlijk zonder er ooit klachten van te krijgen gewoon weer over was gegaan.

Gezondheidszorg op reis

Mocht je tijdens je vakantie een arts nodig hebben, neem dan allereerst contact op met je zorgverzekering. Meestal hebben de verzekeringen goede ervaringen met bepaalde ziekenhuizen, en dan weet je in ieder geval ook meteen of het vergoed wordt.

Daarop aansluitend: ga je dit jaar op vakantie naar het buitenland en heb je enkel een basis verzekering zonder aanvullend pakket? Vergeet dan niet om te controleren of acute zorg in het buitenland meeverzekerd is. Sinds 1 januari 2016 is dit namelijk niet meer standaard het geval. Natuurlijk is het altijd nog het verstandigst om een aparte reisverzekering af te sluiten, maar op de een of andere manier zijn er nog steeds mensen die zonder reisverzekering op vakantie gaan. Niet handig!

Gezondheidszorg voor wie in Turkije gaat wonen

Ga je in Turkije wonen dan heb je om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning standaard een zorgverzekering nodig. Als je nog in Nederland ingeschreven bent, of als je inkomsten hebt vanuit Nederland dan blijf je verplicht verzekerd onder de Zorgverzekeringwet. Nederland en Turkije hebben een overeenkomst. Met een N/TUR111 formulier kun je je bij SGK inschijven. Als je niet meer bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat, en je dus geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering, dan kun je kiezen uit een van de volgende opties:

  • Je kunt je als buitenlander laten inschrijven bij SGK. Je komt dan direct in de duurste groep terecht.
  • Als je voor een Turks bedrijf gaat werken wordt je automatisch verzekerd bij SGK.
  • Als je getrouwd bent met een Turk(se) dan kun je je op zijn/haar polis laten meeverzerkeren.

Ga voor meer informatie over deze opties naar het SGK kantoor in jouw omgeving.

In andere alle gevallen zul je een private verzekering (özel sağlık sigortası) moeten afsluiten. Deze zijn er in alle soorten en maten. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik mij laten verzekeren voor alleen hospitalisatie kosten, d.w.z. opname (in het Turks: yatarak tedavi), of ook voor poliklinische kosten (ayaktan tedavi). Hoeveel denk je in een jaar gebruik te maken van de zorg? Een vraag die voor iedereen persoonlijk anders is.

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren