Hoe Mijn Werkweek Eruitziet

Sinds oktober 2016 werk ik als arts-assistent Oncologie in de vestiging Bodrum van een bekende ziekenhuisketen in Turkije. Ik vond dit werk via mijn Belgische vriendin Nele, voor wie ik inviel toen zij met zwangerschapsverlof ging. Ik werk hier onder supervisie van een Oncoloog-Hematoloog. 

Vanwege het grote tekort aan artsen in Turkije zijn wij een van de weinige oncologie centra in de omgeving van de Egeische Zee (Marmaris, Bodrum, Kuşadası). Daardoor hebben we een zeer grote patienten populatie. Turkije is epidemiologisch vergelijkbaar met de rest van Europa, de meest voorkomende kanker soorten zijn hier longkanker, borstkanker en darmkanker. Westerse leefstijl, met name roken en dieetfactoren, en een gemiddeld laag onderwijsniveau leiden nog steeds tot groei van het aantal kanker patienten in Turkije.

Bodrum

Bodrum is voor veel Turken een paradijs aan zee. De populatie neemt in de zomer exponentieel toe doordat veel mensen uit Istanbul hier een vakantiehuis hebben. Onze patienten populatie bestaat daardoor veel uit oudere mensen die komen voor de frisse lucht en het mooie weer, of mensen die in Bodrum hun laatste levensperiode willen doorbrengen.

Ochtend

Ik werk van maandag tot en met zaterdag, doordeweeks van 8:00-18:00 en in het weekend van 8:00-14:00. Daarnaast doe ik buiten deze werktijden de telefoondienst voor de oncologie patienten die op de afdeling liggen of op de Spoed Eisende Hulp komen.  Samen met een andere arts die dezelfde functie heeft als ik proberen we het werk enigzins te verdelen. Op doordeweekse dagen zie ik ‘s ochtends allereerst de patienten die een afspraak hebben voor chemotherapie. Ik vind dit een van de leukste onderdelen van de dag, omdat de mensen die chemotherapie krijgen regelmatig terug komen. Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar echt een band met hen opgebouwd. Wanneer ik een paar dagen afwezig ben, zoals vorige week toen ik in Nederland was, vragen de patienten meteen waarom je er niet was. Regelmaat is denk ik heel belangrijk als je zo ziek bent.

Afdeling

Naast de chemotherapie patienten zien we in de ochtend ook de patienten die op de afdeling opgenomen liggen. We lopen meestal langs met de oncoloog en een verpleegkundige, en bespreken de uitslagen van verschillende testen, en de plannen voor de rest van de dag. Deze patienten zijn er vaak slechter aan toe, en soms is er helemaal geen behandeling meer mogelijk. Omdat er in de omgeving geen andere faciliteiten zijn zoals een hospice of palliatieve thuiszorg, worden mensen vaak naar het ziekenhuis gebracht op het moment dat de verzorging thuis te zwaar wordt voor de naasten.

Middagpoli

Op de middagpoli zien we veel nieuwe patienten, en patienten die in remissie zijn en voor controle komen. Aan het eind van de middag lopen we nogmaals langs de opgenomen patienten, en schrijf ik de ontslagbrieven voor de chemotherapie patienten. Soms hebben we in de middag een vergadering of multidiciplinair overleg. Dan bespreken we lastige casuistiek met de oncoloog, chirurg, radioloog, radiotherapeut, nucleair geneeskundige en patholoog.

Weekend

Op zaterdag geven we over het algemeen geen chemotherapie, maar zien we wel patienten op de poli. Verder bereid ik de aankomende week voor door de chemotherapie doseringen te berekenen.

Hoe Ervaar Ik Het Werken In Turkije?

Ik vind het werk, en vooral het contact met de patienten heel erg veel voldoening geven. Natuurlijk is het soms best zwaar, en zijn er momenten dat je patienten of collega’s achter het behang wil plakken. Maar over het algemeen kan ik dit aan het einde van de dag redelijk van mij afzetten. De werkweek is heel vol (55 uur), maar zoals ik eerder al eens schreef heb ik toch het gevoel dat ik hier een rustiger leven heb dan toen ik nog in Nederland woonde. Dat komt waarschijnlijk ook doordat de cultuur een stuk minder gehaast is, en men hier minder lijkt te ‘moeten’. Een nadeel vind ik dat we met relatief weinig artsen zijn, waardoor er weinig tijd overblijft voor verdieping of wetenschappelijk onderzoek.

Ik hoop je zo een kijkje in mijn werkweek te hebben gegeven! Mocht je meer informatie willen over de Turkse Gezondheidszorg in het algmeen dan kun je hier verder lezen. Denk je na over een carrière als arts in Turkije, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk te beginnen met de diplomawaardering.

Wil je meer zien van mijn werkweek en mijn leven in Turkije? Volg mij dan op Instagram en Facebook!

Maartje

 

 

 

 

Reageren