Rijbewijs In Turkije

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije. Wie langer dan zes maanden in Turkije verblijft moet zijn Nederlandse rijbewijs echter om laten zetten naar een Turks rijbewijs. Je leest er in dit artikel alles over!Autorijden in Turkije is een avontuur op zich. Het verkeer is anders dan in Nederland, en improviseren is soms de enige oplossing. Ik was in het begin erg zenuwachtig steeds als ik de weg op moest. Toen wij nog geen auto hadden huurden we er regelmatig eentje om het autorijden bij te houden. Ik ben nu erg blij dat we dat gedaan hebben! Anders was het erg moeilijk geweest om weer aan het autorijden te wennen.

Auto of Scooter Huren Met Een Nederlands Rijbewijs

Het Nederlandse personenauto rijbewijs is geldig in Turkije. Je hebt als toerist in principe geen extra internationaal rijbewijs nodig.

Het Nederlandse AM rijbewijs (bromfiets/scooter) is niet geldig, aangezien de meeste motoren en ook scooters hier meer dan 50cc motoren hebben. Hiervoor is het motorrijbewijs (in Turkije A2) verplicht.

Wanneer Moet Ik Een Turks Rijbewijs Aanvragen?

Voor wie langer dan zes maanden in Turkije verblijft is het omwisselen van een Nederlands rijbewijs naar een Turks rijbewijs verplicht. Sinds 1 januari 2017 krijg je je oude rijbewijs niet meer terug. Het nieuwe Turkse rijbewijs is echter ook geldig in Nederland en kan bij een eventuele remigratie weer ingewisseld worden. Als je op een verblijfsvergunning (Ikamet) in Turkije verblijft mag je het Turkse rijbewijs niet voor zakelijke aangelegenheden gebruiken. Heb je een eigen bedrijf of werkvergunning, neem dan contact op met de plaatselijke Emniyet Müdürlüğü om hiervoor toestemming te verkrijgen.

Welke Documeten Heb Ik Nodig Om Een Rijbewijs Aan Te Vragen In Turkije?

  • Nederlandse Rijbewijs + kopie;
  • Genotariseerde vertaling van het Nederlandse rijbewijs: regel dit bij een plaatselijke notaris (Turks: Noter);
  • Paspoort + Ikamet + evt. Werkvergunning + kopieën;
  • Aanvraagformulier;
  • 2 Biometrische pasfoto’s;
  • Gezondheidsverklaring: regelen bij de huisarts in jouw district (Turks: Sağlık Ocağı) en bloedgroepverklaring: regelen bij het staatsziekenhuis.
  • Bewijs van betaling leges (card fee + service fee + valuable paper fee), te betalen bij het belastingkantoor of de bank die door het Emniyet Müdürlüğü aangegeven wordt.
  • Eventueel (dit verschilt per plaats) een kopie van het hoogst behaalde onderwijs diploma
  • Eventueel (dit verschilt per plaats) een zogenaamde Sabıka Kaydı. Dit is te vergelijken met een Verklaring Goed Gedrag en kan worden afgehaald bij de lokale rechtbank, of maak zelf heel makkelijk een print door in te loggen op je E-Devlet.

Hoe Maak Ik Een Afspraak Voor Het Aanvragen Van Mijn Rijbewijs?

Ga naar surucurandevu.egm.gov.tr en klik op ‘Randevu Al’. kies het Emniyet Müdürlüğü bij jou in de buurt. NB: komt op tijd of verzet je afspraak als je verhinderd bent.

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren