Waarom Wij Twee Keer Getrouwd Zijn

In november 2015 trouwden Hasan en ik in Nederland. Een jaar later vierden we onze Turkse bruiloft in Hatay, waar hij vandaan komt. Het waren beiden fantastische dagen! In Nederland vierden we het met mijn naaste familie en vrienden, die de hele dag bij alle onderdelen aanwezig waren. In Turkije was het een spectaculaire bedoeling, inclusief een Henna-avond en bijna 1500 bezoekers. Ik koester aan beide bruiloften hele mooie herinneringen.

Onderaan dit artikel leg ik je uit wat je moet regelen als je in Nederland wilt trouwen met een buitenlander, of als je als buitenlander wilt trouwen in Turkije.

Waarom twee bruiloften?

De reden dat wij ervoor gekozen hebben om in Nederland te trouwen was met name omdat we wisten dat één grote bruiloft voor onze beide families niet haalbaar zou zijn. De traditionele Turkse bruiloft in Hasans geboorteplaats duurt drie dagen en er komen honderden mensen op af. We wilden niet mijn hele familie naar Turkije laten vliegen. Hasan zijn familie naar Nederland halen was ook geen optie, de meeste hebben geen paspoort, en een Schengen-visum aanvragen is helaas nog steeds een heel gedoe. Dus waarom niet gewoon twee keer feest?

Nederlandse Bruiloft

Het Nederlandse feest hebben we met mijn familie en naaste vrienden gevierd. Hasan zijn neef Ramazan was als getuige ook van de partij. Na de ceremonie op het gemeentehuis zijn we uit eten geweest in een prachtig restaurant aan het meer in mijn ouderlijke woonplaats. Onze plaatselijke dominee was er ook bij om een zegen over het huwelijk te geven, iets wat we beiden graag wilden.

Turkse Bruiloft

In Turkije is ons huwlijk een jaar later tevens gezegend door de imam. Dit is eigenlijk maar een heel bescheiden onderdeel van de bruiloft, en vond bij ons plaats in het ouderlijk huis van de bruidegom, nadat alle gasten vertrokken waren. Er wordt gebeden en er wordt door de imam drie maal gevraagd of de bruid en bruidegom akkoord gaan met het huwelijk. Je moet hier ook drie maal bevestigend op antwoorden alvorens je daadwerkelijk getrouwd bent.

Mijn ouders en zusje Loes waren ook aanwezig bij de Turkse bruiloft. Het was voor hen de eerste keer dat ze zoiets mee maakten, maar het leek wel of ze niet anders gewend waren! Al na een paar minuten hadden ze de kneepjes van de Halay (Turkse volksdans) onder de knie, en dansten ze met de ooms, tantes, neven en nichten van Hasan alsof ze elke week naar een Turkse bruiloft gaan.

Nu ik terug kijk op onze beide bruiloften ben ik heel blij dat we het op deze manier gedaan hebben. En welke bruid wil nu niet twee keer haar trouwjurk aan?

Als je zelf van plan bent om in het buitenland of met een niet-Nederlander te trouwen raad ik je aan om je goed voor te bereiden. Je zult namelijk wat extra documenten nodig hebben. Toen wij trouwden in 2015, trouwde je in Nederland nog standaard in gemeenschap van goederen. Inmiddels is dat veranderd, de standaard is nu huwelijkse voorwaarden. Hiervoor moet je dus naar een notaris. In Turkije trouw je nog steeds standaard in gemeenschap van goederen, maar het gaat dan wel om goederen verworven na de huwelijksdatum. Er bestaat ook een mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden vast te leggen bij een notaris.

Trouwen in Nederland met een buitenlander

Als je in Nederland wilt trouwen met een buitenlander zijn er aantal zaken waar je aan moet voldoen. Als je zelf nog ingeschreven bent in Nederland kun je trouwen in de gemeente waar je ingeschreven staat. Hiervoor moet je eerst in ondertrouw, uiterlijk twee weken voor de gewenste trouwdatum. Sinds 1 juli 2016 kan dit bij de meeste gemeenten online. Als je als Nederlander na verhuizing naar het buitenland niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan doe je de melding bij de Gemeente in Den Haag.

Tot 2015 moest je om met een buitenlander te trouwen een M46-verklaring regelen bij de IND. Dit om te onderzoeken of het een schijnhuwelijk betreft. Een schijnhuwelijk is eigenlijk een nep-huwelijk, wat bijvoorbeeld wordt afgesloten om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Inmiddels is niet meer de IND, maar de gemeente zelf verantwoordelijk voor deze taak.

De volgende documenten zijn nodig voor de ondertrouw:

 • Geboorteakte van de buitenlandse partner.
 • Verklaring nationaliteit en burgerlijke staat (internationale afschriften).
 • Indien de buitenlandse partner eerder gehuwd is geweest, een huwelijksakte, echtscheidingsakte of als het huwelijk is ontbonden door overlijden een overlijdensakte (internationale afschriften).
 • Een Verkaring geen schijnhuwelijk.
 • Kopie paspoort van beiden.
 • Kopie paspoort van de getuigen (minimaal 2, maximaal 4).
 • Als je in het buitenland woont (en dus niet meer ingeschreven staat in Nederland) moet je bij het Nederlandse consulaat in het betreffende land een verklaring huwelijksbevoegdheid opvragen. Dit om aan te tonen dat je niet al in een ander land getrouwd bent.

Als buitenlander trouwen in Turkije

Als je in Turkije wilt trouwen als buitenlander zijn er ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en een aantal documenten die je moet inleveren bij de burgelijke stand.

De volgende documenten van de Nederlandse huwelijkspartner zijn altijd noodzakelijk:

 • Internationale geboorteakte.
 • Uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Hieruit moet in meerdere talen de burgerlijke staat blijken.
 • Een echtscheidingsakte (als er sprake is van een eerder huwelijk).
 • Een overlijdensakte (als een eerdere huwelijkspartner tijdens het huwelijk is overleden).
 • Verklaring van huwelijksbevoegdheid (met antwoorden in het Turks als dat mogelijk is).
 • Recente pasfoto’s.

Als je in Turkije wilt trouwen moet je ook een gezondheidsverklaring regelen. Die kun je bij vrijwel ieder staatsziekenhuis in Turkije verkrijgen. Dit geldt overigens niet alleen voor buitenlanders, Turkse stellen moeten dit ook aanleveren als ze willen trouwen.

Nederland en Turkije hebben afspraken gemaakt over de afgifte van meertalige verklaringen van huwelijksbevoegdheid. Daardoor zal een Turkse ambtenaar van de burgerlijke stand een door een Nederlandse gemeente afgegeven meertalige verklaring erkennen. Nederland en Turkije hebben ook een legalisatieverdrag afgesloten. Meertalige verklaringen zijn vrijgesteld van legalisatie. Ook een apostille is niet nodig.

Registratie van het huwelijk op het consulaat

Als jullie dan eenmaal getrouwd zijn moet het huwelijk ook nog op het consulaat van het land waar je niet getrouwd bent worden aangegeven. Omdat wij in Nederland zijn getrouwd moesten wij ons huwelijk dus aangeven op het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat deden we direct de volgende dag. Hiervoor konden we gewoon binnenlopen zonder afspraak. We hadden van de gemeente een internationale huwelijksakte gekregen, waarop ook een Turkse vertaling staat. Hasan kreeg ook direct een nieuwe ID-kaart, waar nu ‘gehuwd’ op staat.

Als je in Turkije trouwt moet je het huwelijk ook in Nederland laten registeren. Doe dit bij de afdeling Landelijke taken van de Gemeente Den Haag.

Voorwaarden kunnen in zowel Nederland als Turkije verschillen per gemeente. Vraag dus altijd de meest recente informatie na bij de gemeente waar je wilt gaan trouwen.

Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je vragen? Reageer dan hieronder of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Volg mij ook op Instagram en Facebook!

Reageren